skip to Main Content

Gynecomastia

A gynecomastia az emlők megnagyobbodása fiúk/férfiak esetében, az emlőszövet jóindulatú (nem daganatszövet okozta) felszaporodásának következtében. Mindezt a tesztoszteron (férfi nemi hormon) és ösztrogén (női nemi hormon) közti egyensúly felborulása okozza. Az ösztrogén jelen van minden egészséges férfi szervezetében, de túltermelődése az emlők megnagyobbodásához vezet. A gynecomastia ugyan nem okoz komoly egészségügyi problémát, mégis esztétikailag zavaró lehet, és az emlők érzékenysége kellemetlen lehet.

A gynecomastia okai

Fiú újszülöttek esetében az anyai ösztrogén hatására jelentkezhet gynecomastia. Ezen kívül előfordulhat serdülő korú fiúk körében. Felnőttek esetében általában 50 éves kor felett alakul ki, és az alábbi okokra vezethető vissza:

  • a korral járó hormonális változások (a tesztoszteron szintjének csökkenése és az ösztrogén szintjének emelkedése,
  • a test megnövekedett zsírmennyisége, amely az ösztrogénszint megemelkedésével jár,
  • egyes betegségek (hypogonadizmussal (alacsony tesztoszteronszinttel) járó kórképek, pajzsmirigy túlműködés, májbetegség, veseelégtelenség, a here-, mellékvese- vagy agyalapi mirigy daganata)
  • gyógyszerek és egyéb anyagok: hormonok, a férfi nemi hormonok termelődését vagy hatásának kifejtését gátló gyógyszerek (pl. prosztatarák terápia), egyes antibiotikumok, a gyomor- vagy nyombélfekély kezelésére használt bizonyos gyógyszerek, rákellenes kezelés (kemoterápia), szív- és érrendszeri megbetegedésre alkalmazott gyógyszerek, pszichiátriai gyógyszerek, túlzott alkoholfogyasztás, illegális drogok (amfetamin, anabolikus szteroidok és androgének (a testépítők és atléták által, a teljesítmény javítására használt anyagok), heroin, marihuána), fitoösztrogént tartalmazó vény nélkül kapható készítmények.

Előfordul azonban, hogy semmilyen okot nem lehet találni a háttérben.

A gynecomastia kivizsgálása

Az orvosa kikérdezi Önt az egészségi állapotáról, gyógyszereiről, beleértve a recept nélkül kapható gyógyszereket. A fizikális vizsgálat során az orvosa megtekinti és megtapintja az emlőt, hogy el tudja dönteni a megnagyobbodást gynecomastia vagy valamilyen más kórkép okozza-e. Az emlő megnagyobbodásának hátterében állhat még a zsírszövet felszaporodása, jóindulatú daganat és ciszta (folyadékkal teli tömlő) is. Az ellenőrzés kiterjed az emlőrák vizsgálatára is, ami nagyon ritka férfiak esetében. Az orvosa megvizsgálja a herék méretét is illetve esetleges tumor jelenlétét.

Az orvosa ezen kívül egyéb vizsgálatokat is javasolhat:

  • vérvételt a hormonszintek ellenőrzése céljából
  • vérvételt a máj-, vese- és pajzsmirigyműködés vizsgálata céljából
  • képalkotó vizsgálatok, mint ultrahang vagy CT, mammográfia.

A gynecomastia kezelése

Az újszülött korban  illetve serdülő korban jelentkező formában a gynecomastia általában magától megszűnik, kezelés nem szükséges. Más esetekben attól függ a kezelés, hogy mi okozza az emlő megnagyobbodást. Amennyiben gyógyszer vagy más anyag áll a háttérben, úgy az orvosa javasolhatja a gyógyszer szedésének leállítását vagy más gyógyszerre történő átállást. Ha az ok valamilyen betegség, úgy annak megfelelő kezelést fog kapni.

Egyéb kezelési lehetőségek:

  • gyógyszerek, amelyek gátolják az ösztrogén hatásának kifejlődését az emlőszövetben (főleg azon férfiak esetében, akiknél rövid ideje áll fenn a gynecomastia),
  • sebészi kezelés az emlőszövet eltávolítására (azon férfiak esetében, akiknél nagymértékű az emlő megnagyobbodás, illetve régóta áll fenn).
Back To Top