skip to Main Content

A pajzsmirigy

A pajzsmirigy 20-40 g nagyságú, a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású (endokrin) mirigy. Jobb és bal lebenyből, valamint a kettőt összekötő hídból (isthmus) áll. Az általa, jód és fehérje felhasználásával termelt hormonok a trijódtironin (T3) és a tiroxin (T4). A pajzsmirigy hormonok – a többi hormonhoz hasonlóan – a vérkeringéssel jutnak el a szervezet távolabbi szöveteihez, ahol kifejtik sokrétű hatásukat.

Ezek a hormonok felelnek a szervezet anyagcsere-bioenergia folyamatainak megfelelő működésért, a fehérje-szintézisért, szabályozzák a testhőmérsékletünket, oxigén fogyasztásunkat, a magzat idegrendszeri fejlődését csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik a szervezet növekedését, felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer és a bőr megfelelő működéséért, és nagymértékben meghatározzák lelki (pszichés)állapotunkat is.

A pajzsmirigy hormonok (T3 és T4) mennyiségét az agyalapi mirigy szabályozza pajzsmirigyserkentő hormonja (TSH) által. A TSH egyben a pajzsmirigy növekedését is serkenti. A pajzsmirigy hormonok visszahatva gátolják az agyalapi mirigy TSH termelését.

A pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak. Az endokrin betegségek között is előkelő helyük van. Ebben a fejezetben a leggyakoribb kórképekkel foglalkozunk.

Back To Top