skip to Main Content

Polycystás Ovarium Syndroma (Stein-Lewenthal syndroma)

A PCOS a nők egyik leggyakoribb hormonrendszeri eltérése, gyakoriságát 5-10%-ra becsülik.

A betegség kialakulásának okai és mechanizmusa

A PCOS genetikailag hajlamos nők környezeti tényezők által is jelentős mértékben befolyásolt betegsége (a súlyfelesleg, az egészségtelen táplálkozás, illetve a mozgásszegény életmód nagymértékben rontja). Kialakulása általában már a serdülőkor előtt megindul. Létrejöttében több, részben egymást erősítő folyamat játszik szerepet. Alapvető a petefészkek fokozott férfi hormon (androgén) elválasztása, amihez a mellékvesék többé-kevésbé szintén aktívabb androgén termelése társul. A petefészkek kóros hormontermelése részben az agyalapi mirigy luteinizáló hormonjának (LH), a folliculus stimuláló hormon (FSH) rovására történő fokozódásának a következménye. Eme hormonzavar részben alkati, részben a női hormonok (ösztrogén, progeszteron) és az androgén kóros arányának eredménye is.

A magas inzulin szint (hyperinzulinémia) is alapvető szerepet játszik a betegség mechanizmusában. A hyperinzulinémia csökkenti mind a nemi hormon kötő fehérje (sex hormon binding globulin: SHBG), mind az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) szintjét, amely emeli a keringő szabad hormonok mennyiségét, fokozott nemi hormon, IGF-1 hatást eredményezve. A hyperinzulinémia mellett az inzulin sejtekre, szövetekre gyakorolt hatása is romlik (inzulinrezisztencia). A hiperinzulinémia és az inzlinrezisztencia egymást kölcsönösen fokozzák, ami a PCOS mechanizmusának egyik ördögi körét hozza létre, egyben megmagyarázza azt is, hogy miért idézi elő gyakran súlygyarapodás a PCOS súlyosbodását.

Tünetek

A PCOS a serdülőkortól kezdődően okozhat panaszokat, menstruációs zavart, majd meddőséget, illetve a férfi nemi hormon túlsúlya által okozott, úgynevezett hiperandrogén tüneteket: fokozott szőrnövekedést (hirzutizmus), férfias jellegű hajhullást (male pattern alopécia), pattanásos bőrt (akne). A PCOS súlyfelesleg esetén gyakrabban jelentkezik, ezért a betegek nagy része túlsúlyos, vagy elhízott. A PCOS fokozott kockázatot jelent a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

Diagnózis

A PCOS diagnózisa a Rotterdami kritériumok (2003) alapján történik. A diagnózis akkor állapítható meg, ha

 1. két tünet jelen van a következő háromból: a) menstruációs zavar, b) androgén túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei, c) ultrahanggal igazolt PCO és
 2. nem más endokrin kórkép okozza a tüneteket.

(Fontos tudni, hogy az ováriumok policisztás megjelenése (többszörös ciszta a petefészekben) a nők mintegy 30%-ában mutatható ki anélkül, hogy a tünet együttes fennállna. Másfelől, PCOS kimutatható ciszták nélkül is jelentkezhet.)

Kezelés

A kezelés céljai:

1. Tünetek csökkentése

 • a férfi nemi hormon túlsúly következményeinek (hyperandrogen állapot) csökkentése,
 • a menzeszzavar rendezése,
 • a meddőség kezelése,
 • elhízás, a magas inzulinszint, az inzulinrezisztencia kezelése

2. Az alábbi szövődmények megelőzése

 • cukorbetegség (diabétesz),
 • magas vérzsír szint,
 • a szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek (beleértve a magas vérnyomást is),
 • méh rosszindulatú daganata.

A kezelés lehetőségei policisztás ovárium szindrómában

1. Életmód kezelés

Az életmód kezelés a terápia alapvető eleme, mely általánosságban egészséges étrenddel, testmozgással valósítható meg.

testmozgás legyen napi rendszerességgel végzett, legalább fél órás, közepes intenzitású, aerob többlet mozgás.

A tanácsolt étrend legyen optimalizált kalóriatartalmú, változatos, három egyenlő részre osztott, zöldségben, gyümölcsben gazdag, telített zsiradékokban szegény. Gabonafélékből a teljes kiőrlésűek, a hús, illetve tejtermékekből a zsírszegények részesítendők előnyben. Ajánlatos a legalább napi fél kg zöldség, gyümölcs fogyasztása, a gyorsan felszívódó szénhidrátok (fehér lisztből készült, illetve cukros élelmiszerek, krumpli, fehér rizs), zsíros ételek mennyiségének csökkentése.

Testsúlycsökkentés 80 cm haskörfogat felett indokolt, 88 cm felett pedig feltétlenül szükséges. Másfelől, a testtömeg index (body mass index, BMI) 25-27 kg/m²-t meghaladó értéke képezi a testsúlycsökkentés javallatát. Ennek érdekében a kalória bevitel 600 Kcal-val való csökkentése tanácsos. Az elsődleges cél 7-10% súlycsökkenés, majd annak megtartása. A súlyfelesleg mértékétől függően, amennyiben az elsődleges cél stabilan teljesíthető volt, további tartós fogyást kell megcélozni.

A testsúlycsökkentés várható hatásai:

 • Inzulinszint, vércukorszint csökken
 • vérzsír szintek javulnak, (így csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata)
 • Vérnyomás csökken
 • Androgénszint csökken, így javul a szőrösödés, pattanásosság, férfias hajvesztés.
 • A menstruációs ciklus rendszeresség 67%-kal javul
 • Ovulációs arány nő
 • Termékenység javul®terhességi arány nő

2. Gyógyszeres kezelés:

A szóba jövő gyógyszeres kezelési lehetőségeket speciális jellegük miatt csak nagyvonalakban vázoljuk.

 • inzulinszintet csökkentő szerek
 • fogamzásgátló készítmények (a petefészkek nem megfelelő hormontermelését szabályozzák, férfi nemi hormon termelését gátolják).
 • antiandrogének
 • glükokortikoidok
 • ösztrogén receptor antagonisták
 • aromatáz enzim gátlók
 • gonadotropinok
 • kozmetikai készítmények (pl. szőrnövekedést gátló eflornithine krém, hajhullást csökkentő minoxidil oldat, pattanásosság elleni isoretinoin kezelés).

3. Sebészi kezelés

A gyógyszer-rezisztens esetekben alkalmazható a petefészkek (ováriumok) sebészi kezelése, manapság laparoszkópos pontkoaguláció (drilling) formájában

Kérdezz-felelek

Miért kell kezelni a polycystás ovarium syndromát?

 1. Kozmetikai problémák miatt
 2. A bőséges menzesz vashiányt, vérszegénységet okozhat
 3. Terhesség nehezebben jön létre
 4. Fokozott a cukorbetegség kockázata
 5. Bizonyos nőgyógyászati daganatok is gyakrabban fordulnak elő.

Miért szedjek fogamzásgátlót, ha egyébként is csökkent a terhesség esélye?

PCOS esetén a fogamzásgátló készítmény a kezelés egyik fontos eszköze. Nem fogamzásgátló hatását aknázzuk ki ebben az esetben, hanem egyebek mellett a petefészkek férfi nemi hormon kibocsátásának gátlását.
Másrészről, a polycystás ovarium syndroma ugyan csökkenti a terhesség kialakulásának esélyét, de nem zárja ki azt.

Back To Top