skip to Main Content

Hajhullás

Napi 100-150 hajszál kihullása normálisnak tekinthető, ez a haj természetes cserélődése. Azonban átlagban napi 150 szál feletti hajveszteség esetén már valamilyen kezelendő probléma állhat a háttérben. Amellett hogy a hajhullás esetleg kórállapot tünete lehet, nem hagyhatjuk figyelmen kívül az emberek hangulati állapotára, önbizalmára, és végső soron az általános életminőségére gyakorolt hatását sem.

A hajhagymák keletkezése, élettani működése

A haj növekedésének alapja a hajhagyma, amelynek képződését számos örökletes és hormonális tényező befolyásolja.

A magzati fejlődés során, a 20-22. hétre fejlődnek ki a szőrtüszők és a hajhagymák. Az emberi testen felnőttkorban összesen 5 millió szőrtüsző, azaz hajhagyma található. Ebből 1 millió a fejet és mintegy százezer (70-120 ezer) a fejbőrt borítja.

Az átlagos hajszálszám a hajszíntől függően változik: a szőkék 120-150 ezer hajszállal rendelkeznek, sötét haj esetén pedig ez a szám kb. 100-120 ezer. A vörös hajúaknak van a legkevesebb hajuk, kb. 70-100 ezer szál. Viszont, az igazán szőke hajszál átmérője maximum 0,05 milliméter, a sötétebb színű akár 0,2 milliméter vastag is lehet.

A haj a leggyorsabban növő szövet. Átlagosan havonta 1 centiméterrel lesz hosszabb, ebből könnyen kiszámítható, hogy ez naponta 0,33 millimétert, éves szinten pedig 12 centimétert jelent. A növekedés ciklusokban zajlik. A három alapvető növekedési szakasz: az anagén, a katagén- valamint a telogén fázis.

Az anagén fázis a növekedés gyors szakasza, amely időszakban a haj növekedése 28 naponként akár 1 cm-t is elérhet. A teljes hajkorona kb. 90%-a ebben a szakaszban található. Az újonnan termelődött haj a tüszőn keresztül kitolja a régi hajszálat, ez okozza a természetes hajhullást. Az anagén fázis 2-6 évig tart. A haj teljes hossza is az anagén időszak hosszától függ. Ha valakinek nem nő hosszúra a haja, az általában az anagén szakasz rövidsége miatt van.

A katagén szakasz a gyors növekedés végét jelenti és néhány (2-3) hétig tart.

A telogén vagy nyugalmi szakaszban található a hajszálak kb. 10%-a. Ez a szakasz körülbelül 100 napig tart. Testszőrzet esetén hosszabb, ezért is rövidebbek ezek a szőrszálak. Lényeges ez a szakasz is, mert biztosíthatja a kihullott hajszálak utánpótlását.

A haj típusai

A haj alapvetően kétféle lehet: a finom állagú, nagyon világos, szinte észrevehetetlen hajat vellus-nak hívjuk. A másik az ún. terminális haj, ez az, amit általában hajnak hívunk, hosszabbra nő, erőteljesebb és pigmentált, azaz színezett.

A két különféle hajtípus bizonyos hatásokra – ilyenek például a hormonális változások – egymásba alakulhat. Ez a folyamat a kopaszodás kialakulásakor jelentkezik, azaz a terminális haj vellus hajjá alakul át.

A hajhullás lehetséges okai

A hajhullás oka lehet genetikai, vagy egyéb tényezők válthatják ki: hormonok, fogamzásgátlók, autoimmun betegségek, stressz, mérgező anyagok, gyógyszerek, sugárkezelés, gyulladásos góc, táplálkozási rendellenességek, vitamin (A, E)- és nyomelem hiány (vas,- cinkhiány).

A hajhullás és a hormonok

Az androgén jellegű, azaz férfi nemi hormon alapú hajhullás – hétköznapi nyelven a férfias kopaszodás – felelős a férfiakat érintő hajhullás 90-95%-ért. Ez a magyar népességen belül a 35 éves férfiak kb. 40%-át érinti, de az ötvenes éveik elején járó férfiaknál ez a szám már 55%.

Az érintettek hajhagymái érzékenyek egy a tesztoszteronból bőrben képződő hormonra, a dihidrotesztoszteronra. A hajhagymák a hormon jelenléte miatt sorvadnak, a terminális haj vellussá alakul. Ez a hajhagymák ciklusát, és ezáltal a hajszálat is rövidíti.

A férfias hajhullás jellemzője a hajvonal típusos visszahúzódása (a homlok fölött kétoldalt), ezzel párhuzamosan pedig a fejbőr elvékonyodása. Mindössze tarkó-tájon marad egy patkó alakú hajas terület. Erről a patkó alakú területről azért nem hullik ki soha a haj, mert az itt található hajszálak ellenállnak a dihirdotesztoszteron hatásának.

A férfias hajhullás a nőket is érintheti. Megemelkedhet az androgén hormonok szintje, vagy csak az androgén hormon receptorok érzékenysége nő meg. Az előbbire példa a nők leggyakoribb endokrinológiai kórképe a policisztás ovárium szindróma, mely esetén a nők férfias típusú hajvesztése figyelhető meg.

A pajzsmirigy csökkent működése esetén a testszőrzet, így a haj is gyérül, szárazzá, töredezetté válik. A legújabb kísérleti adatok igazolták, hogy a pajzsmirigy hormonjainak is jelentős szerepe van a haj növekedésében. Kutatók vizsgálták, hogy kozmetikai műtétek során kivett hajhagymák növekedését hogyan befolyásolják a pajzsmirigy hormonjai. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a pajzsmirigy hormonok növelték az anagén fázis hosszúságát. A pajzsmirigy hormonjainak hiánya tehát felelős lehet a nők fokozott hajhullásáért. A pajzsmirigy csökkent működésének tüneteit a betegtájékoztató másik fejezetében részletezzük.

A hajhullás kezelése

Hajhullás esetén fontos a kiváltó ok kiderítése, kezelése. Amíg a háttérben húzódó eltérések tisztázása zajlik, már el lehet kezdeni a hajnövekedéshez szükséges kéntartalmú aminosavak, A- és E- vitaminok, és nyomelemek pótlását, továbbá a hajas fejbőr vérbőségének fokozását elősegítő készítmények alkalmazását.

Back To Top