skip to Main Content

A pajzsmirigy csökkent működése (hipotireózis)

A pajzsmirigy csökkent működése (hipotireózis) a lakosság körében mintegy 4,4%-ban fordul elő.

A hipotireózis az esetek 0,4%-ban feltűnő formában van jelen és viszonylag könnyű diagnosztizálni a betegek panaszai, a klinikai tünetek és a laboratóriumi leletek alapján. A betegség a további 4,0%-ban enyhe, nehezebben felismerhető formában mutatkozik és ritkán gondolnak csökkent pajzsmirigy-működésre. (Ennek egyik jellemző példája az emelkedett koleszterin szint, mely hátterében az esetek egy részében a pajzsmirigy csökkent működése áll. Ezekben az esetekben elsősorban a pajzsmirigy hormon pótlása. Szükséges. Az Egyesült Államokban 16 millió azon egyének száma, akik az emelkedett koleszterin szintjük miatt részesülnek hormonális kezelésben és normalizálódott koleszterin szintjük.

Okai

Gyulladás, műtét, radiojód kezelés, egyes gyógyszerek.

Tünetei

Amikor a pajzsmirigyhormon szintje még csak kismértékben tér el a normálistól, a tünetek nem jellegzetesek, így a betegek általában nem is tulajdonítanak nekik jelentőséget. Enyhe fáradékonyságon és a koncentrációs képesség romlásán kívül más nem érzékelhető. Komolyabb esetben az anyagcsere lelassul, lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás is, érdektelenség alakulhat ki. Aluszékonyság, hízás, székrekedés, fázékonyság, rekedt hang lesz jellemző, a bőr szárazzá, a haj ritkává és szárazzá válik, gyakran hullik, csökkent a libidó meddőség, menstruációs zavarok, végtagzsibbadás magas vérnyomás, test szerte vizenyő (ödema) lépnek fel. A pajzsmirigy csökkent működésének tüneteit az alábbi táblázat összegzi:

Általános tüneteklehangoltság, fáradékonyság, közérzetromlás, rekedt hang.
IdegrendszeriMemóriazavar, aluszékonyság
AnyagcsereHízás, fázékonyság
Bőr és függelékeiszáraz, sápadt, vastag Hajhullás
SzemSzemkörüli duzzanat
KeringésLassú szívműködés, vizenyőképződés, magas vérnyomás
MozgásszerviReumatikus fájdalom
Gyomor-bélrendszerSzékrekedés
SzexuálisMenstruációs zavar, libidocsökkenés
PajzsmirigyGolyva, göbök
LaborTSH emelkedés, koleszterin emelkedés, vérszegénység

Kezelése

Levothyroxin adása a tüneteket megszünteti. Szedésére mindaddig szükség van, amíg a pajzsmirigy hormon termelése elégtelen. Kezdőadagja a laboratóriumi és klinikai súlyosság, az életkor valamint a társbetegségek függvénye: 25-50 μg-tól 75-100 μg-ig, naponta egyszer alkalmazva. A szükséges adag elérése, beállítása fokozatosan történik. Mindenfajta készítményt lehet felezni, de negyedelni csak azokat, ahol kellően nagy a tabletta. Fontos, hogy reggel, éhgyomorra, kevés vízzel vegye be a gyógyszert és utána fél óráig ne kávézzon, ne egyen! Erre azért van szükség, mert így biztosítható a legnagyobb mértékű, és kiszámítható felszívódás.

A szükséges dózis meghatározása a TSH laboratóriumi mérésével történik, 6-12 héttel a gyógyszer adagjának változtatása után. Ha kevés az gyógyszer adagja, a TSH magasabb, és fordítva.

Ha a TSH értéke a kívánt tartományban stabilizálódott, évenkénti TSH ellenőrzés akkor is szükséges.

Terhesség esetén az előzőleg beállított pajzsmirigy hormonpótlás kihagyása tilos, sőt, általában 50% körüli dózisemelésre van szükség. Mivel a koraterhes pajzsmirigyfunkciós eredmények értékelése sokszor nehéz, az ilyen beteg a terhesség felismerésekor sürgősen endokrinológushoz irányítandó!

Back To Top