skip to Main Content

Pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis)

A lakosság körében a pajzsmirigy túlműködése (hipertireózis) mintegy 1,4%-ban fordul elő.

A pajzsmirigy túlműködik, ha a szervezet szükségleténél több hormont termel.

Okai

A pajzsmirigy túlműködés okai lehetnek: a pajzsmirigy autoimmun betegsége, jóindulatú daganata, gyulladása (átmeneti túlműködés), egyes gyógyszerek, a túl sok jódbevitel, vagy az agyalapi mirigy túlzott TSH-termelése.

Leggyakoribb formája a Basedow-kór (más néven Graves-Basedow kór), amely egy főleg nőket érintő autoimmun betegség. A szervezet ellenanyagot termel a pajzsmirigy TSH receptora ellen, mely által a pajzsmirigyet fokozott működésre ösztönzi. A pajzsmirigy megnagyobbodásával (golyva), valamint a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár. A hipertireózis tünetei mellett a szem kidülledése, izmainak duzzadása és kettős látás kísérheti.

A pajzsmirigy túlműködés tünetei

A pajzsmirigy túlműködésének gyakori tünete a gyors mozgás, beszéd és gondolkodás, szapora pulzus, szívritmuszavar, ingerlékenység, idegesség és álmatlanság, jó étvágy mellett fogyás, hasmenés, izzadás, csökkent meleg tűrés, valamint a meleg nedves bőr. A túl sok pajzsmirigyhormon nőknél cikluszavart okoz, férfiaknál csökkenti a spermaképződést, így meddőséghez vezethet. A pajzsmirigy túlműködésének tüneteit az alábbi táblázat összegzi:

Idegrendszeri, általánosIdegesség, álmatlanság, remegés, fáradékonyság, közérzetromlás
Anyagcsere Fogyás, fokozott étvágy, izzadékonyság, meleg intolerancia
Bőr Verítékes, meleg. Hajhullás; köröm töredezettség
Szem Tág szemrés, szárazságérzés
Keringés Szapora szívverés, vérnyomás emelkedés
Mozgásszervi Nagy izomcsoportok gyengesége
Gyomor-bélHasmenés
Szexuális Menstruációs zavar, libidócsökkenés
Pajzsmirigy Golyva, göbösség
Labor TSH csökkenés, magas pajzsmirigy hormon szint

Kezelése

1. Életmód:

  • Kímélő életmód, a fizikai és lelki megterhelés kerülése javasolt.
  • Tartózkodjon a napsütéstől (az aktív fázisban tilos napozni).
  • Ne dohányozzon, mivel a betegség lefolyását, a szemtüneteket a dohányzás nagymértékben rontja.
  • Kerülje a jódot tartalmazó gyógyszereket, élelmiszereket (a jódtartalmú kontrasztanyagot, illetve az egyéb jódtartalmú gyógyszereket, vitaminkészítményeket, jódozott sót, tengeri eredetű halat, rákot, szóját, vagy vörös ételfestéket tartalmazó, illetve a pácolt élelmiszereket
  • A pajzsmirigy túlműködés javulásával fokozott súlygyarapodás indulhat meg. Emiatt a kezelés elkezdése után néhány hónappal már indokolt lehet az elhízás megelőzése, megfelelő étrenddel és az állapotának megfelelő rendszeres fizikai mozgással.

2. Gyógyszer:

Gátlószeres kezelés: Metothyrin vagy a ritkábban alkalmazott Propycil, csökkenti a pajzsmirigy hormontermelését. Hatásukat csak lassan, hetek alatt fejti ki kellő mértékben. A Metothyrin szokásos kezdő adagja napi 1,5-3 tabletta. A mellékhatások ritkák, de nem kivételesek, nagyobb adagok esetén gyakoribbak. Viszonylag gyakori a kiütés. Ha ezt a Metothyrin okozta, a szert soha többé nem szedheti, hanem általában Propycil a célszerű. Ritkán (kb. 2ezrelék gyakorisággal), leginkább a kezelés első heteiben előforduló súlyos mellékhatás a fehérvérsejt szám kritikus csökkenése. Ennek gyors felismerése céljából a Metothyrin szedése mellett fellépő láz, torokfájás, illetve a szájban keletkező fekély esetén sürgős orvosi ellátásra, vérkép vizsgálatra van szükség. Tünetmentes esetben is indokolt kéthetenkénti fehérvérsejt szám ellenőrzés, különösen az első hetekben. Egyéb ritka mellékhatás lehet májbántalom, valamint az izom- és ízületi fájdalom. A Metothyrin a mellékhatások lehetősége ellenére is kiváló gyógyszer.

Pulzuscsökkentő kezelés. Ha a pajzsmirigy túlműködés hatására a szívműködés szaporasága és/vagy vérnyomás emelkedése az egyén számára túlzott megterhelést jelent, ezt csökkenteni szükséges. Erre általában az un. béta blokkolók alkalmasak, pl. a propranolol. Fontos tudni, hogy aszthmások ezen szereket nem szedhetik. Esetükben egyéb gyógyszer, pl. verapamil lehet indokolt.

Nyugtató. Az életminőséget és/vagy munkaképességet nagyban rontó idegesség és álmatlanság esetén alkalmazásukra szükség lehet.

A pulzuscsökkentő kezelés és a nyugtató, mint tüneti kezelés addig szükséges, míg a túlműködés és az ebből eredő tünetek megszűnnek.
A gátlószert tovább kell szedni: Basedowkór esetén általában kb. 1,5 év szedés után lehet esély arra, hogy a gátlószer elhagyása után a betegség nem újul ki. A kiújulás esélye még ekkor is 50% körüli. A betegség kiújulása leggyakrabban a gátlószer elhagyása utáni első hónapokban fordul elő. Nagy pajzsmirigy vagy dohányzás jelentősen fokozza a kockázatát. Ha a hipertireózist pajzsmirigy göb okozza, kezelés nélkül a túlműködés nem szűnik meg.

3. Egyéb

A gyógyszeres kezelésen kívül radiojód kezelés vagy műtét is indokolt lehet. A legmegfelelőbb kezelési mód kiválasztása az alábbiak gondos mérlegelése alapján lehetséges: a golyva nagysága, életkor, dohányzás, a korábbi kezelés időtartama, társbetegségek, családi körülmények, stb. Fontos tudni, hogy az izotópkezelés fokozhatja a szemtünetek kialakulásának kockázatát!

Back To Top